Weboldal feltörés, vírus: megelőzés és óvintézkedések, azonnali megoldások – 2. rész

Cikkünk első részéből kiderült, hogy mit is jelent pontosan, ha vírusos egy oldal.

Mit lehet olyankor tenni, ha már megvan a baj?

FTP-s feltörés esetén (amely könnyen bizonyítható és ellenőrizhető naplófájlból) az alábbi azonnali utasításokat kell véghez vinni.

  1. Elsők között a vezerlopult.hu-n belépve azonnal módosítani kell az FTP jelszót a „Létező FTP user módosítása” menüpont alatt.

Névtelen2

  1. Célszerű titkosított kapcsolattal működő, ingyenes FTP kezelő programot használni, Windows alatt a FileZilla-t ajánljuk. (Linux és MacOSX alatt nincs ilyen jellegű probléma.)
  2. Ezt követően a Vezérlőpult-on az FTP módosításnál hozzá kell adni IP cím korlátozásnál a saját IP címet, így a jövőben 100%-ban megelőzhető az FTP-n való fertőződés, akkor is ha az adott gép fertőzött.
  3. Ha tudja melyik gépről történhetett a csatlakozás, telepítsen fel egy vírusírtót és írtsa le a vírusokat a gépről, ilyen célra az ingyenes NOD vagy PANDA Antivírust ajánljuk.

Az IP cím szűrés megoldás bizonyítottan és hatékonyan működik, hiszen ebben az esetben nem tud/tudnak távolról csatlakozni az FTP-re, csak a felhasználó a saját IP címén, vagy az, akinek IP címét engedélyezi. Lehetőség van egész tartomány engedélyezésére is, pl. Digi-s, vagy T-Home-s tartományokat lehet így Whitelist-be tenni.

TÉNY: Mi minden ügyfelünknek a Vezérlőpult FTP IP szűrését ajánljuk első sorban, amivel minden jövőbeni nem kívánt távoli FTP kapcsolat tiltható, így a weboldala FTP oldalról sebezhetetlenné válik.

Sikerült leírtanom a vírust, változtattam FTP jelszót és szűrést állítottam be, de az alábbi képernyőt kapom. Mit tegyek?

Névtelen3

Sajnos ez a képernyő akkor jelenik meg, ha már weboldala több napig vírusos állapotban volt, és a Google robot (amely általában 3-4 naponként ellenőrzi weboldalát) végigpásztázta az oldala forráskódját és megtalálta benne a vírust. Ilyenkor minden Google Chrome böngészővel rendelkező látogató, amikor rámegy weboldalára, ezzel az üzenettel fog találkozni, jelentős anyagi és presztízs vesztést okozva.

Van viszont megoldás. Regisztrálni kell oldalát a Google Webmester Eszközökbe az alábbi oldalon: https://www.google.com/webmasters/tools

A regisztráció pár perc alatt végigvihető, de ha van meglévő Google fiókja, akkor azzal be tud lépni. Ezt követően hozzá kell adni az oldalt a Webmester Eszközökhöz, hogy azt követően lehetősége legyen a Google felé jelenteni, hogy eltávolította a vírust. Ha nem tesz semmit, akkor 3-4 nap múlva automatikusan lekerül a piros üzenet, de ezzel a megoldással csak 3-4 órát kell várnia.

Miután hozzáadta az oldalát, a rendszer kérni fogja, hogy azonosítsa magát, hogy valóban Öné az oldal, azzal, hogy pl. feltölt egy fájlt, ahogy a rendszer jelzi. Ez így szokott pl. kinézni: google46fd67e590d465d1.html

Ha ezt létrehozta, akkor az oldalát elfogja a Webmester eszközök és rögtön kérelmezheti a levételt. Ilyen egyszerű.

TÉNY: A Google Chrome-ban megjelenő „piros halál”-nak is csúfolt hibaüzenetet semmilyen úton-módon nem tudja jobban meggyorsítani, mint a Webmester Eszközökbe levő regisztrációval és bejelentéssel. Ebben a webtárhely szolgáltató nem felelős és segítséget nem tud nyújtani.

 

Reméljük, elég sok hasznos információt sikerült összeszednünk. Ez azonban még nem minden, figyeld blogunkat, mert következő alkalommal további megoldási javaslatokkal várunk!

 

Megosztás: