Tárhely, VPS vagy SMTP?

Írtunk már arról, hogy mi az SMTP szerepe a hírlevélküldésben, és hogy miért jó a saját SMTP. Az SMTP-ről szóló rovatunk harmadik részeként abban szeretnénk egy kis segítséget nyújtani nektek, hogy a tárhely, a VPS vagy az SMTP a legideálisabb hírlevélküldéshez.

Bármelyiket is szeretnéd, nálunk mind a hármat megtalálhatod, de mind a tárhelynek, mind a VPS-nek, mind az SMTP-nek vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

Mik a tárhely előnyei?

A tárhely legnagyobb előnye, hogy manapság rengetek tárhelyszolgáltató található meg mind a hazai, mind a nemzetközi piacon, és a legtöbb helyen már a csomag leírása tartalmazza azt, hogy mennyi e-mailt enged kiküldeni ezen keresztül a rendszer. Mellette szól továbbá az is, hogy rendkívül olcsó, s ezáltal talán ez a három közül a leggazdaságosabb megoldás.

Mik a hátrányai?

A tárhelyszolgáltatók egytől egyig a PHP mailt használják, ami azonban nem arra van optimalizálva, hogy onnan egy felhasználó nagy mennyiséget küldjön ki (ezért mindenhol korlátozzák is a kiküldhető mennyiséget). A PHP mail inkább ún. tranzakcionális forgalomra – mondjuk webshopból való értesítő levelek kiküldésére – van kitaláva. Ez egyébként egy elég egyszerű megoldás, éppen ezért nagy hátránya még, hogy minden e-mail, amit egy user (felhasználó) kiküld, ugyanarról az IP-címről megy ki. Ez azért jelent különösen nagy problémát, mert ha valaki SPAM leveleket küldött, akkor az adott szerver IP-címe felkerül egy “feketelistára”, s ezáltal a többi felhasználó levelei is a SPAM-be fognak menni. Ezáltal nem fog a címzett beérkezett üzenetei közé kerülni a Te hírleveled sem, ami üzletileg igencsak rossz hatással lehet Rád, a cégedre.

Mi a helyzet a VPS-sel?

Azért választják sokan a VPS-t, mert ha valakinek van némi rálátása, rendszergazdai hozzáértése, akkor egy jól működő dolgot csinálhat belőle. VPS esetén nincs korlátozva a kiküldés mennyisége, ugyanis ez úgy működik, hogy a VPS erőforrásának növelésével a kiküldés mennyisége is nő.

Mi a hátránya?

A VPS legfőbb negatívuma, hogy törődni kell vele, ugyanis az egyszeri megépítés csak az út első lépése. Hosszútávon így ez nem túl gazdaságos megoldás, hiszen a VPS-sel való foglalkozás időt igényel, az idő pedig pénz.

smtp logo

Jobb-e az SMTP ezeknél?

Ha hírlevélre optimalizált SMTP-ről van szó, akkor számos érv szól emellett az előzőekkel szemben. Az SMTP szinte korlátlan mértékben skálázható, állítható a kiküldés sebessége, ráadásul a SPAM-be érkezés esélye csaknem a nullával egyenlő. Továbbá részletes statisztika is elkérhető a kiküldés folyamatáról, aktuális állapotáról, amivel kapcsolatban a direkt erre specializálódott ügyfélszolgálatunkon tudsz érdeklődni.

Hátránya nincs is?

Talán csak az sorolható a hátránya közé, hogy az előzőekben felsorolt megoldásoknál magasabb az ára. Ám ez azért egy elég relatív dolog, hiszen hiába drágább mint a tárhely vagy a VPS, ha a működése szempontjából messzemenően jobb is azoknál.

Tehát akkor az SMTP-t érdemes választani hírlevélküldéshez?

Igen, ugyanis egyedül a Hírlevél SMTP tudja biztostani, hogy a kiküldött levelek célba érjenek, és ne a SPAM-ek közé kerüljenek, s így a hatékony hírlevélküldéshez az Innomax Díj nyertes SMTP szolgáltatás a legjobb megoldás.

Megosztás: