Tárhely szolgáltató adatainak feltüntetése

Bár nem annyira szeretünk ilyen komoly és száraz dolgokról írni, néha erre is rá kell szánnunk magunkat. Egy kicsit megpróbáltunk utánanézni annak, amiről már sokan hallhattatok: a tárhely szolgáltató adatainak kötelező feltüntetéséről.

2014. január 01-gyel módosult a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről. Tudom, ez elég kínaiul hangzik…

Tapasztalataink alapján sok weboldal tulajdonos nincs tisztában azzal, hogy kötelessége van bizonyos adatok feltüntetésére a weboldalon. A tulajdonosának adatai szinte minden esetben megtalálhatóak, de arról csak kevesen tudnak, hogy a tárhely szolgáltató adatainak is fellelhetőnek kell lenniük. Ennek hiánya teljesen érthető is, hiszen a felhasználók sehonnan nem kapnak erről tájékoztatást, és a weboldalt karbantartó személy/cég sincs sokszor 100%-ig tisztában a jogi háttérrel.

Ez mindenki számára kötelező?

Nem. Az adatszolgáltatást csak annak kötelező megtennie, aki kereskedelmi tevékenységet folytat a weboldalon keresztül. Tehát ha egy termék vagy szolgáltatás értékesítése folyik (mégha webshop nem is tartozik hozzá), kötelező az adatok feltüntetése.

Ki az a tárhely szolgáltató?

Az a cég vagy személy, aki a tárhelyen megjelenő tartalmat fizikailag tárolja. Nagyon fontos, hogy ez nem feltétlenül azonos azzal a céggel, aki a domain név regisztrációját végzi.

Milyen adatokat kell megadni?

A törvény 4. §-a szerint a szolgáltató nevét, székhelyét, telephelyét, elérhetőségére vonatkozó adatokat (legfőképpen az e-mail címét) és az adószámát kell feltüntetni. Egyes esetekben ennél több információ is szükséges lehet.

Hol helyezzük el ezeket az adatokat a weboldalon?

Ezek olyan jellegű információk, hogy vagy a főoldalon kell elhelyezni őket, vagy utalás kell legyen rá, hol találhatóak meg pontosan. Erre a legalkalmasabb hely a főmenüben a Kapcsolat, a láblécben az Impresszum vagy legjobb egy csak erre vonatkozó Üzemeltető rész.

Sajnos nagyon sok esetben találkozunk olyannal, hogy egy vevő bár a webshopot szerette volna felhívni, helyette minket, mint tárhely szolgáltató talál meg. Ennek oka az lehet, hogy a weboldalon nincs egyértelműen jelezve, hogy mi nem a webshopot üzemeltetjük, hanem a tárhelyet biztosítjuk hozzá. Sok ember számára a két fogalom közötti különbség nem egyértelmű és igen kellemetlen félreértés keveredhet egy ilyenből.

A teljes törvényt az alábbi linken találjátok: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100108.TV

Megosztás: