MySQL után szabadon: itt a MariaDB

Akik informatikai berkekben jártasak, azok bizonyára tisztában vannak azzal, hogy a 2013-ban a MySQL adatbázist sokan elkezdték lecserélni a MariaDB-re. Ez történt nálunk is a múlt hétvégén. A változások miértjeiről a www.mobicom.hu-n olvashattok.

MariaDB és MySQL

Sokan lépték már meg ezt előttünk, de mi igyekeztünk tartani a MySQL-t, amíg lehetett. Most azonban követtük a Wikipediát, valamint több más oldal üzemeltetőjét, és MariaDB-re váltottunk.

Miért tettük mindezt?

Mert úgy véltük, hogy a MySQL már nem nyújtja azt a biztonságot, amit mi elvárnánk, és amit ügyfeleink számára nyújtani szeretnénk. Az utóbbi időben folyamatosan jelentek meg hibák az adatbázisban, viszont a javításuk elmaradt, és az Oracle hozzáállása sem volt éppen megfelelő. Hogy milyen nagy bizonytalansági tényező lett a MySQL, azt mutatja az is, hogy minden friss LINUX disztribúcióból kikerült.

A MariaDB fejlesztői egyébként olyan egykori MySQL fejlesztők, akik elhagyták az Oracle-t. A MariaDB fejlesztési üteme azonban jóval dinamikusabb elődjénél, a fejlesztők kiváló szakértelemmel rendelkeznek, és olyan hibákat is kijavítanak, amiket az Oracle nem.

Miért jó a MariaDB nekünk és ügyfeleinknek?

A válasz egy szóban összefoglalható: stabil. A MariaDB-nél ugyanis nem kell attól tartani, hogy hirtelen megjelenik valamiféle meghibásodás, amit utána nem javítanak ki. A MariaDB segítségével a MySQL-nál kiegyensúlyozottabb SQL elérést tudunk biztosítani ügyfeleinknek.

Mivel az adatbázis a MySQL 5.5.30-as utasításkészletével teljesen kompatibilis, így sem nekünk, sem ügyfeleinknek nem kellett – és a továbbiakban sem kell – a weboldalakat módosítani.

A változtatást fennakadás nélkül, mindössze néhány perces karbantartással végrehajtottuk 2014.03.08-án.

Megosztás: