Amit a domain nevekről tudni érdemes – 1. rész

Magyarországon a legtöbben a .HU, .COM vagy .EU domain végződéseket válasszák, ezeken kívül azonban számtalan lehetőség érhető el. Mit érdemes tudni ebben a témában?

Minden országnak van saját domain végződése. Kis hazánkban a .HU, Szlovákiában a .SK, Angliában a .UK és így tovább. Ezek regisztrációja sokszor feltételhez kötött. A magyar domain neveknél nem túl szigorú a szabályozás: bármely Európai Unióban bejegyzett cég vagy állampolgár igényelheti, de a kapcsolattartónak mindenképpen magyar címmel kell rendelkeznie. A .DE (Németország) domain névnél még ennél is egyszerűbb, csak annyi elvárás van, hogy a kapcsolattartó rendelkezzen német lakhatással. Vannak viszont olyan országok, ahol igen szigorúan szabályozzák a folyamatot. Ilyen például a .HR (Horvátország) végződés, ahol csak horvát cég vagy állampolgár lehet az igénylő, ráadásul maximum 9 domain nevet tudhat a magáénak egy időben.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a körülöttünk fekvő országok végződései a legnépszerűbbek, ezen kívül pedig a hangzatos TLD-ket is gyakran választják az Ügyfeleink:
.AT                         Ausztria
.CC                         Kókusz-szigetek
.CH                        Svájc
.CN                        Kína
.DE                         Németország
.ME                       Montenegró
.RO                        Románia
.RU                        Oroszország
.SK                         Szlovákia
.TV                         Tuvalu
.UK                        Egyesült Királyság
.US                        USA

Csak hogy ne legyen túl unalmas a regisztrátorok élete sem , 2011 óta elérhetővé vált számos nem országhoz kötött végződés is. Olyan tempóban bővül az elérhető paletta, hogy mi is alig győzzük kapkodni a fejünket. Kicsit magasabb áruk ellenére mostanában nagyon divatosak, mivel érdekesek és könnyen megjegyezhetőek.

Néhány számunkra érdekesnek tűnő TLD:
– a nemzetközi statisztikák alapján .CLUB, .GURU és .XYZ a legnépszerűbb végződések (persze a hagyományos végződések után)
– az .XXX nagy port kavart a megjelenésekor, bár a mi tapasztalataink alapján nem vált túl népszerűvé
– látva a nemzetközi trendeket, sokan választják a .IO végződést, ez nekünk is nagyon tetszik
– sok „beszédes” végződés előre meghatározza az oldal tartalmát: .travel, .music, .career, .pictures, .restaurant… órákig lehetne sorolni őket.

És a legfontosabb, hogy tudjuk mindet regisztrálni!

gTLD-extensions

A kép forrása: http://www.ict-pulse.com/

 

Megosztás: