Amit a domain nevekről tudni érdemes – 2. rész

A múlt heti domaines cikkünk folytatásaként most a regisztráció és lejárat folyamatával szeretnénk megismertetni Titeket . Magával a megrendelés folyamatával alapvetően mindenki tisztában van, de mi történik ezután?

A regisztráció folyamata

A domain név igénylését követően (ami lehet online vagy offline is) a regisztrátor elindítja a domain nevet. Ez egy online felületen vagy API segítségével történik. A legtöbb végződés esetében (.COM, .NET, .EU) a domain név pár percen belül használható és az igénylő nevére kerül.

A .HU esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, mivel minden esetben egy adminisztrátornak jóvá kell hagynia az igényt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy addig nem jön be a tartalom, amíg egy élő ember rá nem kattint az OK gombra. Ez lehet néhány perc de akár egy nap is. Ezt követően a domain kikerül a domain.hu oldalon nyomon követhető meghirdetési listára, ahol 8 napig bárki panaszt tehet a domain név ellen. Addig „bejegyzett feltételes használat” állapotban van a 8 nap letelte után pedig „delegált”-ra módosul. Innentől tekinthető véglegesnek a regisztráció.

Hogyan történik a domain név megújítása?

A legtöbb TLD esetében mindig 1 évre történik a regisztráció (kivéve a .HU és a .CO.UK, ahol 2 évre szól) és ez idő letelte után szükséges a domain név megújítása. Nálunk ez úgy történik, hogy a lejárat előtt 45 nappal értesítjük az Ügyfelet a domain lejáratról, aki a meghosszabbítási díj rendezésével tudja kérni a megújítást. Ekkor mi elvégezzük a domain hosszabbítását. Van lehetőség több évre is rendezni a díjat, ilyen esetben a meghosszabbítást több évre el is tudjuk végezni, mely bármely Whois adatbázisból lekérdezhető.

A .HU domain név természetesen itt is kivételt képez, ugyanis ott teljesen máshogyan épül fel a nyilvántartó rendszere: lejáratkor automatikusan megújítja a domain neveket és a regisztrátor nem a hosszabbítást, hanem a lemondást tudja kezdeményezni. Az igénylő szempontjából ennek nincs gyakorlati jelentősége, hiszen a meghosszabbítás csak akkor történik meg ha Ő kéri. Viszont több éves meghosszabbítást nem tud elvégezni a regisztrátor szervezet, csak évente hagyja megújulni a domain nevet. Tehát ha az ügyfél mondjuk 5 évre előre rendezi a domain név díját, a domain.hu-n lekérdezve nem ezt fogja látni. Ettől függetlenül természetesen 5 évig folyamatosan hosszabbítjuk a domain nevét, biztosan nem fog elveszni!

Mi történik a lejárat után?

Domain végződésenként változik a folyamat, itt csak a leggyakoribb eseteket mutatjuk be.

.HU:
– a lejárat után a domain név 40 napig „felmondás” vagy „felmondás-zóna” állapotában van. A regisztrátor dönti el, melyikbe kerül. A kettő között az a különbség, hogy míg az elsőben a domain név még működőképes marad, addig a másodiknál már nem jön be a tartalom.
– ez idő letelte után 60 napra kikerül a domain.hu –n egy nyilvános törlési listára, ahol bárki nyomon követheti és kiszámolhatja a pontos felszabadulási dátumot. Ezt „törlés előtti parkolásnak” nevezik és ez idő alatt biztosan nem működik a domain, viszont az igénylő még bármikor visszaveheti delegáltba
– a 101. napon délben pedig felszabadul és bárki szabadon újraregisztrálhatja. Ez gyakran meg is történik, a legjobb domainekért nagy harc folyik!

.COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ, .US, .NAME, .TV és .CC:
– a lejárat után 40 napig „grace period”-ba kerül a domain, mely idő alatt már nem működik, viszont még egyszerűen visszavehető.
– ezt követi a „redemption peridod”, ami 30-35 napig tart nemzetközi regisztrátortól függően. Itt már igen magas díjat számolnak fel a visszavételért, általában 100-200 Dollár közötti összegre kell számítani.
– végül 5 napig „deletion period”-ban várakozik a domain név, de itt már semmit nem lehet tenni. Nagyon fontos megjegyezni, hogy sok esetben a nemzetközi domainek fel sem szabadulnak, hanem a deletion után átkerülnek egy domainbrókerhez, akitől boros áron még mindig van lehetőség visszavásárolni azt

.DE:
– a lejárat után 30 napig „redemption grace period”, amikor az igénylő még kérheti a megújítást
– a 31. napon felszabadul és bárki újraregisztrálhatja

.EU:
– bár a regisztráció itt is 1 évre szól, a 2014. szeptember 15 előtt regisztrált domain nevek esetében lejárat napja mindig az adott hónap utolsó napja. Tehát ha január 12-n jegyződött be a domain név, akkor következő év január 31-n kerül majd felmondásba
– a 2014. szeptember 15 utáni regisztrációknál változott a szabályozás, pontosan 365 nap múlva jár majd le a domain
– a lejárat után 40 napig „quarantine” állapotba kerül, ahonnan az igénylő visszaveheti, de a tartalom már nem elérhető
– a 41. napon felszabadul és szabadon regisztrálhatóvá válik

.CN és .DE:
– a lejárat napján azonnal törlődik a domain és bárki beregisztrálhatja

.UK:
– a lejárat után 40 napig még megújítható a domain
– ezt követően átkerül a nyilvántartóhoz, ahol még 60 napig visszavehető. Nagyon fontos, hogy a regisztrátor már nem tudja ezt intézni, a nyilvántartót kell megkeresni, aki vissza tudja helyezni a domain nevet a regisztrátor kezelésébe.

Reméljük, sikerült egy kicsit helyére tenni az információkat és tudtunk egy kicsit segíteni, hogy eligazodjatok ezen a téren. Ez sokszor egyébként nekünk sem egyszerű, hiszen a szabályok folyamatosan változnak, mindig találkozunk mi is újdonságokkal, mint például most a .EU domainek szabályváltozása.

A cikksorozatot hamarosan folytatjuk, a domain átregisztrációjának folyamatába kalauzolunk el Titeket!

Megosztás: